Tips voor bezichtigingen

Om een optimale verkoopopbrengst te realiseren geven wij u hierbij enkele tips.

De eerste indruk die een gegadigde van uw woning heeft, is belangrijk. Schijnbaar onbelangrijke details kunnen daarbij een rol spelen.

Verhelp kleine mankementen en zorg ervoor dat het huis er opgeruimd uitziet. Het is makkelijker een potentiële koper te laten zien hoe mooi uw huis er uit ziet, dan duidelijk te moeten maken hoe fraai het zou kunnen zijn.

Het kan rendabel zijn een beetje geld en tijd te investeren om het huis op te knappen. Een lekkende kraan of een losse deurkruk zou ergernis kunnen opwekken bij de koper. Geef de garage en de schuur een schoonmaak- en opknapbeurt. Is de tuin netjes en verzorgd? Want bedenk u goed: de eerste en zo belangrijke indrukken worden opgedaan op de stoeprand.

Verwijder meubilair en spullen waarover de koper in spe zou kunnen struikelen. Denk hierbij ook aan het speelgoed van uw kinderen.

Badkamers en keukens zijn erg belangrijk. Een extra boenbeurt van de badkamer kan de verkoopkans aanzienlijk vergroten. Zorg er ook voor dat het werkblad van de keuken een opgeruimde indruk geeft. Vaak is de gedachtengang: ‘als de badkamer en de keuken niet goed onderhouden zijn, zal dat ook wel het geval zijn met de rest van het huis’.

Zorg dat de aspirant-koper zich thuis voelt. Vermijd alles wat het gevoel zou kunnen opwekken dat hij ongewenst is. Laat de televisie uit en beperk gezinsactiviteiten tot het absolute minimum. Hoe minder personen er tijdens de rondleiding in huis zijn, hoe beter het is. Laat de informatieverstrekking aan ons over, het is ons vak. De kijker zal zich daardoor beter op zijn gemak voelen.

Laat tijdens de rondleiding geen huisdieren binnen. Er zijn mensen die niet van dieren houden en ze dus ook niet graag zien rondlopen in het huis waarin ze geïnteresseerd zijn. Dierenliefhebbers zullen daarentegen meer tijd aan uw dieren besteden en minder aandacht voor uw huis hebben.

Tijdens de bezichtiging staat de woning centraal. Het is verstandig (nog) niet te praten over de overname van meubelen en andere spullen voordat zeker is dat de gegadigde de woning wil kopen.

Kijkers die uw woning voor het eerst komen bekijken, willen dit graag in een ongedwongen sfeer doen. Het gaat tenslotte om een eerste indruk. Loop daarom niet mee tijdens bezichtigingen. Het schenken van koffie is pas aan de orde als de kijkers komen om een tweede indruk op te doen.