Column - Een nieuwe realiteit?

woensdag 24 april 2019

Leuk wat een column teweeg kan brengen. In februari heb ik in mijn maandelijkse column aandacht besteed aan het fenomeen ‘stille verkoop’. Na het uitkomen van de column bleken veel mensen nieuwsgierig te zijn naar deze manier van verkopen en heeft het zelfs tot enkele nieuwe (stille)verkoopopdrachten geleid. Mocht u mijn column van februari gemist hebben: in het kort houdt een stille verkoop in dat u uw woning te koop zet, maar zonder dat uw woning op Funda zichtbaar is. Wij noemen dat op kantoor ‘klaar voor de start’, wat betekent dat de woning achter de schermen helemaal klaar gemaakt wordt voor verkoop (foto’s, video’s, brochures, virtuele tour, etc.) maar deze nog niet actief in de verkoop zetten, omdat de eigenaren hebben aangegeven eerst rustig rond te willen kijken naar een volgende woning. Is deze gevonden, dan is een seintje naar ons voldoende om de woning dezelfde dag nog op Funda te zetten en met de verkoop te starten. U bespaart dan de tijd die het normaliter kost om de woning klaar te maken en kunt (eventueel onder voorbehoud verkoop eigen woning) meteen stappen zetten.

Ook de afgelopen week is de woningmarkt weer volop in het nieuws geweest. Uit publicatie van de NVM woningmarktcijfers over het eerste kwartaal van 2019 blijkt dat het oververhitte karakter enigszins uit de markt is verdwenen, al zijn regionale pieken nog altijd zichtbaar. Een nieuwe realiteit is aangebroken, aldus de NVM. Wat helaas onderdeel lijkt uit te maken van deze nieuwe realiteit is dat het voor veel starters op de woningmarkt erg moeilijk is (en in de grote steden bijna onmogelijk) om een eerste woning te kopen. Dat blijkt ook uit de cijfers; de verkoop van woningen in de prijsklasse tot € 150.000,- is met maar liefst 41% afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Was het voorheen de beperking in de financiering die starters dwars zat, nu zijn het de extreem gestegen woningprijzen. Ouders die een woning voor hun kind kopen zodat zij deze kunnen huren omdat zij zelf niet in staat zijn te kopen, komt ook hier in de regio steeds vaker voor.

Dus lokale overheden; benut uw grondposities om te bouwen voor de starters op de woningmarkt. Geef de grond bijvoorbeeld uit in erfpacht, zodat de prijs van de woningen betaalbaar blijft en zorg ervoor dat deze doelgroep binnen uw gemeentegrenzen kan blijven wonen.

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal