Column - Investeer eens in een starter

Column september – Investeer eens in een starter

Het is een actueel thema momenteel; spaargeld, wat doet u ermee? Op de bank levert het niets op en boert u eigenlijk achteruit. Alternatieven zijn beleggen of spannendere bestemmingen zoals cryptovaluta. Een steeds populairder wordende bestemming voor het spaargeld is echter het aankopen van (starters)woningen om deze vervolgens te gaan verhuren. De particuliere investeerder is al jaren bezig met een opmars. Denk hierbij niet alleen aan snelle vastgoedjongens die op veilingen woningen zo goedkoop mogelijk aankopen om deze vervolgens weer te verkopen, maar aan mensen zoals u en ik.

De redenen om als investering een woning te kopen kunnen enorm divers zijn. Wellicht heeft u een erfenis ontvangen, uw woning goed verkocht, gaat u kleiner wonen en twijfelt u wat te doen met de overwaarde. Of u heeft uw hele leven gespaard en kijkt u nu twijfelend naar uw spaarrekening bij iedere aankondiging van de bank dat zij uw spaarrente weer gaan verlagen. Heel begrijpelijk. Dit is ook de reden dat ik vaker dan ooit tevoren door particulieren word benaderd met de vraag of ik nog woningen ken die geschikt zouden kunnen zijn als investering. De woningen die daarmee bedoeld worden zijn veelal de woningen in de starterscategorie, met vraagprijzen van ca. € 150.000,-. En u voelt hem al aankomen: de starters die voor het eerst een woning kopen ondervinden erg veel concurrentie van deze particuliere investeerder.

Vrijwel alle makelaars zullen beamen hoe leuk het is om een woning aan een starter te verkopen. Het enthousiasme dat loskomt bij de aankoop van een eerste woning zal nooit vervelen. Bovendien kun je als makelaar starters behoeden voor veelgemaakte beginnersfouten bij het aankopen van hun eerste woning. Nu de particuliere investeerder met een opmars bezig is, komen verkopers echter steeds vaker voor de keuze staan: verkoop ik aan een starter en moet ik enige tijd wachten totdat de financiering geregeld is, of kies ik voor de investeerder, die snel zaken kan doen en vaak geen financiering nodig heeft. Vaak verliest de starter deze concurrentiestrijd. Mijns inziens kunnen beide groepen elkaar helpen. Zoekt u een bestemming voor uw spaargeld en delft één van uw (klein)kinderen telkens het onderspit in de zoektocht naar een eerste woning? Investeer dan eens in een starter.

..... Ronnie van der Veen

Meer weten?

Vraag het aan ..... Ronnie van der Veen

Registermakelaar, taxateur wonen en woningmarkt-consultant

Stuur e-mail

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal