Column - Is dit het moment?

woensdag 26 juni 2019

De titel boven de column van deze maand behoeft enige toelichting. "Is dit het moment?" is geen citaat uit een film, maar de naam van een nieuwe campagne die de NVM binnenkort lanceert om de verhuisbewegingen binnen Nederland weer op gang te krijgen. Ik schreef het eerder in mijn column(s): er heerst een afwachtende houding op de woningmarkt. Niet alleen in de steden, maar ook in onze regio. Onder het oppervlak is er een grote verhuisbereidheid, maar deze verhuisbereidheid wordt vrijwel meteen de kop ingedrukt door de angst om niet tijdig andere woonruimte te vinden op het moment dat de eigen woning is verkocht. Begrijpelijk, maar op dit moment hebben alle doelgroepen inmiddels "last" van de afwachtende houding op de woningmarkt.

Starters willen graag een eerste woning kopen, maar ondervinden grote concurrentie bij het zoeken naar hun eerste woning, niet in de laatste plaats omdat veel (particuliere) investeerders de woningmarkt zien als een goed alternatief voor de lage spaarrente en starterswoningen opkopen om deze als belegging te gaan verhuren. Doorstromers die al een koopwoning hebben groeien, bijvoorbeeld door de komst van kinderen, uit hun jasje en willen graag een grotere woning, maar merken dat de prijzen van nieuwbouw op een absoluut hoogtepunt zitten. Een alternatief kan zijn een oudere woning waar nog wat aan moet gebeuren, maar de woningeigenaar op leeftijd die deze woning bewoont wil niet eerder verkopen dan dat er een levensloopgeschikte woning beschikbaar is. Huren kan, maar de wachttijden voor dergelijke woningen bij de regionale woningbouwverenigingen lopen inmiddels in de jaren.

Een doemscenario? Zeker niet, maar het is een feit dat de afwachtende houding die momenteel op de woningmarkt heerst zichzelf enkel versterkt naarmate de tijd verstrijkt. Het is bovendien deze afwachtende houding die het prijsniveau opstuwt tot recordhoogten. Actie dus. Iedere woning die op dit moment te koop komt brengt iets in beweging en zorgt ervoor dat er meer woningen te koop komen, omdat het mensen op de been brengt. Het is nog altijd een goede tijd om te verkopen.

Twijfelt u of dit het moment is om te verkopen? Begrijpelijk, u bent zoals u gelezen heeft echt niet de enige. Ik en mijn collega's helpen u graag om de voors en de tegens op een rij te zetten. Wellicht is het voor u nu het juiste moment.

..... Ronnie van der Veen

Meer weten?

Vraag het aan ..... Ronnie van der Veen

Registermakelaar, taxateur wonen en woningmarkt-consultant

Stuur e-mail

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal