Column - Rustiger vaarwater?

woensdag 18 december 2019

Terwijl ik dit schrijf druppelen de eerste woningmarktvoorspellingen voor het nieuwe jaar binnen via de vakmedia. Hoewel de voorspellingen in details verschillen, lijken de meeste voorspellers het wel eens te zijn over de verwachting dat de woningmarkt in 2020 zal afkoelen en terugkeert naar een meer gebalanceerde markt, waarin vraag en aanbod minder onder druk staan. Een ontwikkeling die we het aflopen jaar ook al in de markt zagen en waarover ik in vorige columns ook al schreef. De woningprijzen in het algemeen stijgen nog steeds, maar deze stijging is minder fors dan in voorgaande jaren en we zien het aanbod van te koop staande woningen licht stijgen.

Ondanks de verwachtingen voor een minder hoge prijsstijging en toename van het aanbod is de verwachting dat 2020 zich nog steeds kenmerkt door krapte op de woningmarkt. De problematiek rondom de stikstof en pfas heeft afgelopen jaar de bouw sterkt afgeremd. Met een steeds hoger oplopend tekort aan woningen, kan er simpelweg niet snel genoeg worden gebouwd om aan de vraag te voldoen. Dit geldt met name voor de grote steden, waardoor sinds enige tijd bij ons in het buitengebied een ontwikkeling zichtbaar is die zich voorheen niet zo nadrukkelijk openbaarde; het verhuizen van mensen uit de Randstad naar het buitengebied in Groningen of Friesland. En in sommige gevallen vallen deze mensen ook nog wel best mee ;)

Persoonlijk kijk ik met een tevreden gevoel terug op 2019. De nadruk lag ook vorig jaar op het verkrijgen van voldoende aanbod, wat niet altijd meeviel omdat veel woningeigenaren de kat uit de boom keken. Vonden deze mensen zelf een interessante woning, dan kon het soms snel gaan, wat ook weer een interessante dynamiek toevoegt aan mijn werk. Ik wil hierbij dan ook graag alle opdrachtgevers uit 2019 hartelijk danken voor hun vertrouwen en iedereen bij deze alvast fijne feestdagen en een gelukkig 2020 wensen. Wordt 2020 voor u een verhuisjaar, dan adviseer ik u graag. Wellicht tot volgend jaar bij u aan de keukentafel.

..... Ronnie van der Veen

Meer weten?

Vraag het aan ..... Ronnie van der Veen

Registermakelaar, taxateur wonen en woningmarkt-consultant

Stuur e-mail

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal