Column - Een bewogen jaar

woensdag 19 december 2018

2018 zit er alweer bijna op. Het was een bewogen jaar waarbij een prominente rol was weggelegd voor nieuws over de woningmarkt. Record na record werd gebroken en ook voor 2019 lijkt het plafond van de woningprijzen nog niet in zicht. Belangrijkste reden hiervoor is de vicieuze cirkel die is ontstaan door potentiële woningkopers die hun eigen woning pas willen verkopen als zij een geschikte woning op het oog hebben. Niet alleen in de steden is deze trend al langer gaande, ook in mijn werkgebied zie ik dit steeds vaker gebeuren. De afwachtende houding die hiermee ontstaat creëert een almaar toenemende krapte op de woningmarkt waardoor vraag en aanbod steeds verder onder druk komt te staan en de prijzen stijgen.

Tijdens cursussen kom ik veel in contact met makelaars uit alle hoeken van Nederland en wat met name nu in de grote steden opvalt is dat de woningmarkt enigszins begint af te vlakken. De verkopen zijn nog altijd goed, maar er is een grote groep potentiële woningkopers aan het ontstaan die hun verhuisplannen even parkeren. Men heeft inmiddels vele keren achter het net gevist of men wil of kan het hoge prijsniveau niet betalen. Met name collega’s uit Het Westen maken hier melding van. Ik verwacht echter nog altijd dat in 2019 het prijsniveau hoog zal blijven en waarschijnlijk ook nog stijgt.

Hoe het in 2019 zal gaan blijft afwachten. Met de feestdagen voor de deur wens ik u, samen met alle collega’s van Van der Velde & Hoen makelaardij, fijne feestdagen en een goede jaarwisseling toe.

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal