Column - Woningmarkt cijfers

woensdag 24 oktober 2018

De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) heeft vorige week haar cijfers voor het derde kwartaal van dit jaar gepubliceerd en dat heeft landelijk nogal wat losgemaakt. De voorzitter van de NVM roept de politiek op om een Nationaal Woningbouwplan te lanceren met als doel om tot 2030 1 miljoen nieuwe woningen te bouwen. Een spoeddebat is aangevraagd en de NVM zit, samen met overige betrokken partijen, op 1 november a.s. bij de minister om de mogelijkheden voor een dergelijk plan te bespreken.

Hoewel de gepubliceerde kwartaalcijfers van de NVM de gehele Nederlandse woningmarkt beslaan, zijn er regionaal (grote) verschillen zichtbaar. Gelukkig is er de mogelijkheid tot nuancering omdat de NVM niet alleen voor heel Nederland, maar ook op regioniveau cijfers bijhoudt. Als ik kijk naar de woningmarktcijfers voor Oost-Friesland (waar Achtkarspelen onder valt) en Grootegast en omgeving (e.o.), dan valt op dat de cijfers in onze regio op sommige onderdelen sterk afwijken van het landelijke beeld. Zo bedraagt bijvoorbeeld de gemiddelde transactieprijs Oost-Friesland € 211.000,- en in Grootegast e.o. € 231.000,- terwijl voor geheel Nederland € 292.000,- als gemiddelde geldt. Ook in looptijd zijn verschillen zichtbaar; in Oost-Friesland stond in het derde kwartaal van dit jaar een woning gemiddeld 62 dagen te koop. In Grootegast e.o. duurde een verkoop gemiddeld 49 dagen en landelijk slechts 40 dagen. Het verschil tussen de vraagprijs en uiteindelijke koopsom? In Oost-Friesland: 2,9%, Grootegast e.o. 2,1%, maar landelijk gezien was er met 0,1% nauwelijks verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke koopsom. 

Natuurlijk zijn er overeenkomsten. Ook in onze regio is er sprake van meer vraag dan aanbod. Starters op de woningmarkt hebben het ook hier moeilijk omdat particuliere beleggers veel vaker hun geld investeren in vastgoed als alternatief voor de lage spaarrente en het woningaanbod afneemt. Dus overheden: laat maar komen al die nieuwe woningen, wij zijn er klaar voor.

..... Ronnie van der Veen

Meer weten?

Vraag het aan ..... Ronnie van der Veen

Registermakelaar, taxateur wonen en woningmarkt-consultant

Stuur e-mail

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal