Column - Goed nieuws voor woningzoekenden

woensdag 30 januari 2019

De NVM heeft de woningmarktcijfers van het vierde kwartaal 2018 gepubliceerd en ik ben er weer voor u ingedoken. Net als in mijn column van november 2018 kijk ik naar de landelijke cijfers, maar vergelijk ik vooral de regionale woningmarkt van Oost-Friesland (waar o.a. Achtkarspelen onder valt) en Grootegast en omgeving (waaronder een groot gedeelte van de huidige gemeente Westerkwartier) met de cijfers voor heel Nederland. Want met Van der Velde & Hoen weet u wat de woningmarkt gaan doen!

Voor 2019 is de verwachting dat de rust weer enigszins terugkeert op de landelijke woningmarkt. Ook dit jaar zullen de prijzen hoogstwaarschijnlijk nog wel stijgen, maar een grootschalige stijging van de prijzen binnen een zeer korte tijd wordt niet meer verwacht. Het aantal te koop staande woningen is zelfs voor het eerst sinds 18 kwartalen met 5% toegenomen. Dat is allemaal heel erg mooi zult u denken, maar hoe zit het in onze regio? Ik heb de meest in het oog springende cijfers voor u op een rij gezet.

Voor Oost-Friesland geldt dat de gemiddelde transactieprijs in het vierde kwartaal € 235.000,- bedroeg, een stijging van 10,2% ten opzichte van het derde kwartaal. De gemiddelde transactieprijs in het vierde kwartaal in Grootegast e.o. lag met € 237.000,- iets hoger, maar de stijging ten opzichte van het derde kwartaal viel met 3,8% een stuk lager uit. In beide gevallen was het hoger dan het landelijke percentage van 2,5%.  Andere interessante  cijfers: in Oost-Friesland werd 11,3% van de woningen boven de vraagprijs verkocht, voor Grootegast e.o. is dit percentage 23,8%. Landelijk werden er nog meer woningen boven de vraagprijs verkocht, 37,5% om precies te zijn.

Hoe 2019 zich gaat ontwikkelen blijft afwachten, maar ik voorspel een meer gematigde prijsstijging, waarbij veel kopers zich minder snel gek laten maken en enkel bereid zijn om meer te betalen voor een woning als deze ook daadwerkelijk meerwaarde biedt.

..... Ronnie van der Veen

Meer weten?

Vraag het aan ..... Ronnie van der Veen

Registermakelaar, taxateur wonen en woningmarkt-consultant

Stuur e-mail

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal