Gewijzigde regels rond hypotheek geven kopers meer mogelijkheden

Gewijzigde regels rond hypotheek

Bent u zich aan het oriënteren op een hypotheek? Houd er dan rekening mee dat er een aantal voorwaarden voor hypotheken zijn veranderd in 2024. “Een van deze zaken is de leenruimte, die is vergroot voor de koop van een energiezuinige woning of het verduurzamen van de eigen woning”, vertelt Arnold Olthof van BTER Financieel. “Maar ook bijvoorbeeld de voorwaarden voor de overdrachtsbelasting zijn gewijzigd. Zo hebben starters, afhankelijk van de situatie, recht op vrijstelling.”

Vanaf 1 januari 2024 zijn de leennormen voor hypotheken aangepast. Met de nieuwe leennorm wil de overheid meer balans brengen tussen de woonwensen en financiële mogelijkheden. Daarbij blijven subsidies en gemeentelijke financiering met de nieuwe leennormen beschikbaar voor initiatieven op het gebied van verduurzaming van de woning.

Studenten en alleenstaanden

Ook studenten kunnen door de nieuwe leennormen makkelijker lenen. Arnold: “Vanaf dit jaar wordt de invloed van studieleningen op de maximale leenruimte voor oud-studenten bepaald op basis van hun actuele lasten. Dit betekent dat extra aflossingen nauwkeuriger worden meegenomen in de berekening.”

De aangepaste leennormen hebben ook voordelen voor alleenstaanden die een woning willen kopen. “Alleenstaanden met een inkomen van ten minste 28.000 euro kunnen vanaf 1 januari 2024 namelijk 16.000 euro meer financieren”, vertelt Arnold.

Hypotheek voorwaarden studenten en alleenstaanden

Vrijstelling overdrachtsbelasting starters

Vanaf 2024 geldt een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar, bij woningen tot maximaal 440.000 euro, mits zij aan specifieke voorwaarden voldoen. “De koper moet tussen de 18 en 35 jaar oud zijn op het moment van aankoop, de woning zelf bewonen, en de waarde mag niet hoger zijn dan 440.000 euro”, licht Arnold toe. “Om in aanmerking te komen, mag de koper bovendien niet eerder gebruik hebben gemaakt van deze vrijstelling, ongeacht eerdere woningaankopen. En als één van de bewoners 35 jaar of ouder is, geldt de vrijstelling alleen voor de persoon die jonger is dan 35 jaar.” Je hebt als koper trouwens wel een verklaring overdrachtsbelasting vrijstelling nodig om gebruik te maken van deze vrijstelling voor starters.

Vrijstelling overdrachtsbelasting starters

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

“Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je een vangnet als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen”, legt Arnold uit. “In het nieuwe jaar heeft de NHG een aantal zaken veranderd om mensen te helpen bij het kopen van een huis. Zo gaat de hypotheeklimiet om in aanmerking te komen voor de garantie omhoog naar 435.000 euro. En zelfs naar 461.100 euro als je kiest voor energiebesparende opties in je hypotheek.”

“Nog een belangrijke wijziging voor de Nationale Hypotheek Garantie is dat het makkelijker wordt gemaakt om je huis te behouden als je situatie verandert. Je mag bijvoorbeeld een lening nemen waarbij je niet elke maand aflost als je dat nodig hebt. Het bedrag dat je eenmalig moet betalen om gebruik te maken van de NHG blijft gelijk, namelijk 0,6% van het hypotheekbedrag dat je leent.”

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Benieuwd naar uw mogelijkheden?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Plan een vrijblijvend adviesgesprek met Arnold Olthof van BTER Financieel via www.bterfinancieel.nl/hypotheek-surhuisterveen of bel 06 830 040 31.

BTER Financieel Surhuisterveen
Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal