€ 349.000,- k.k.

Herenweg 12

Hollum

Omschrijving

Herenweg 12 Hollum is een rijksmonument voor permanente bewoning met een rijk verleden dat voelbaar is zodra u binnen bent. Het pand is in 1779 voor de familie Das gebouwd. Het wordt dan ook ‘het Dassenhuus’ genoemd. Andries Klasen Das, die getrouwd was met Anke Douwes, was schipper op het schip ‘Stad Oesdoek’, met 18 bemanningsleden, waaronder 6 Amelanders.

Het Dassenhuus heeft een paar mooie originele details. Net als bij veel andere commandeurswoningen uit die tijd heeft de voorgevel een waterlijst, die muizentand wordt genoemd. Bij dit pand gaat het om een dubbele waterlijst. Daarnaast heeft het huis ook nog een ontspanningsruitje. Dat is de kleine opening linksboven in de gevel. Deze opening werd bij storm als een overdrukventiel gebruikt. Als het stormde, deed men aan de lijzijde het luikje open, zodat de overdruk weg kon. Daardoor konden de dakpannen op het onbeschoten dak blijven liggen. In de achtergevel bevindt zich nog een tweede ontspanningsruitje.
In het pand zijn er daarnaast nog veel prachtige authentiek elementen aanwezig.
Een uniek pand dus met cultuurhistorische waarde, gelegen aan de driesprong in het oude centrum van Hollum. Omgeven door mooie laantjes met oude boerderijen en commandeurswoningen.

Indeling

Via de ruime entree van 13 m² heeft u toegang tot de woonkamer van 16 m² . Hier vindt u een prachtige authentieke schouw en een wand die bestaat uit de voormalige bedsteedeuren. Eén wand is bekleed met de voor dit huis zo kenmerkende tegels.
Vanuit de hal is er ook toegang tot de eerste slaapkamer van 8 m² en de keuken. In de keuken bevindt zich een mooie originele kast, die doorloopt in de hal. Vanuit de keuken is er toegang tot de tweede slaapkamer en kleine badkamer met douche en toilet en het achterste gedeelte van de woning.
Het achterste gedeelte van de woning heeft een eetkamer met weer een prachtige schouw, twee tegelwanden en een authentiek balkenplafond en is 17 m² groot.
Ook aan deze zijde is een eenvoudige badkamer met douche en toilet aanwezig. De bijkeuken die ook is bekleed met de authentieke tegels is ruim van opzet en geeft toegang tot de derde slaapkamer met aansluitend en kleed vertrek met wastafel.

De royale zolder van 68 m² is met een vlizotrap bereikbaar vanuit de bijkeuken. Deze loopt over de volle diepte van het pand, verdeeld in twee gedeelten.
In het verleden bestond het pand uit twee wooneenheden, eventueel is dit nu ook te realiseren in bijvoorbeeld een woonhuis en ondergeschikte recreatiewoning.
Het perceel is 340 m² groot. De achter het pand liggende tuin biedt veel privacy en kan worden omgetoverd tot een heerlijk plek om tot rust te komen.
Hollum heeft diverse winkels, horeca en fietsverhuur. De plaatsen Nes, Buren en Ballum zijn ook makkelijk bereikbaar. Vlakbij ligt een 9 holes golfbaan (met uitbreidingsplannen naar 18 holes). Strand en zee, bos en heide zijn op loopafstand. Fiets- en wandelpaden zijn op het eiland nooit ver weg.

Nieuwsgierig naar wat dit bijzondere vrijstaande rijksmonument in het centrum van Hollum u te bieden heeft? We plannen graag een afspraak.

Lees complete omschrijving

Kenmerken

Plaats
Hollum
Type object
Eengezinswoning, Vrijstaande woning
Perceel- / woonoppervlakte
340m2 / 114m2
Bouwvorm
Bestaande bouw
Bouwjaar
1779
Onderhoud (binnen)
Matig tot redelijk
Onderhoud (buiten)
Matig tot redelijk
Ligging
In centrum
Vraagprijs
€ 349.000,- k.k.

Indeling

Aantal kamers
5 kamers (3 slaapkamers)
Badkamers
2 badkamers
Badkamervoorzieningen
Toilet en douche
Aantal woonlagen
3 woonlagen
Voorzieningen
Rookkanaal, dakraam en natuurlijke ventilatie
Zolder
Ja

Energie

Verwarming
Cv ketel
Warm water
Cv ketel en geiser eigendom
Isolatie
Geen isolatie

Garage

Garage
Geen garage

Tuin

Tuin
Achtertuin van 12 bij 10 meter gelegen op noordoost
Tuin(en)
Achtertuin en zijtuin
Kwaliteit
Normaal
........ Pieter de Boer

Meer weten?

Vraag het aan ........ Pieter de Boer

Assistent-makelaar Ameland

Bezichtiging inplannen

Omgeving

Funda
Verkoop 9,0
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
77 Google-reviews: 4,7/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal