Koop een huis op Ameland

Ben je opzoek naar een makelaar op Ameland? Heb je op het eiland een leuke huis gezien en wil je een huis kopen, een huis taxeren of juist je eigen huis verkopen op Ameland? Als Ameland specialist ben je bij Van der Velde en Hoen makelaardij op het juiste adres.Na ruim 30 jaar kennen wij het eiland goed en wij kiezen er in onze dienstverlening voor om je te ondersteunen vanaf het eerste kennismakingsgesprek tot na de eigendomsoverdracht van je huis op Ameland.

Wonen op Ameland

Een huis kopen op Ameland, waar ga je dan wonen? Ameland is vanaf het westen gerekend het vierde bewoonde Nederlandse waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Het gehele eiland valt onder de gelijknamige gemeente, er is dus maar één gemeente op Ameland. Op 1 juli 2021 telde het waddeneiland, en dus ook de gemeente, 3.785 inwoners. Ameland is een schitterend Waddeneiland met veel rust en ruimte. Je vindt er een prachtige natuur bestaande uit lange stranden, hoge duinen en mooie bossen. Je kunt er heerlijke wandel- en fietstochten maken. En in de gezellige dorpjes op Ameland maak je kennis met de culturele, culinaire en historische kant van het eiland. Op het eiland zijn vier dorpen en elk dorpje heeft zijn eigen karakter en charme:

 • Hollum is het grootste dorp op Ameland en hier zijn maar liefst 53 rijksmonumenten. In het dorp stap je letterlijk de levendige geschiedenis van Ameland binnen. In straten als de Burelaan en de Oosterlaan is de rijke Amelander historie nog springlevend. In Hollum zijn twee basisscholen: CBS Koningin Wilhelmina (christelijke basisschool) en de OBS de schakel (openbare basisschool). Er is één middelbare school op het eiland, in Nes, de Burgemeester Waldaschool. Dit is 30 min fietsen vanaf Hollum. Op het eiland kan het basis-, kader- en theoretische leerweg diploma behaald worden. Voor het havo en het vwo kan er tot en met het 3e leerjaar de lessen gevolgd worden. Het vervolgonderwijs vindt plaats aan vaste wal.
 • Ballum is in tegenstelling tot Hollum het kleinste dorp op Ameland. Op 20 min fietsafstand van de waddenhaven vind je dit rustige dorp. Je kunt hier perfect genieten van een Nobeltje, een typisch eilandere likeur. Ook hier vind je veel cultureel erfgoed zoals het gemeentehuis en de hervormde kerk. Jaarlijks wordt er in Ballum de zogenaamde Ambachtelijke Dag georganiseerd. Hier zijn verschillende oude ambachten te zien en veel bewoners van het dorp kleden zich in de stijl van de vorige eeuw. Ballum heeft één openbare basisschool en een klein vliegveld: Airport Ameland.
 • Nes is een charmant dorp met veel hotels, restaurants en winkels. Als je met de pont (veerboot) van Holwerd naar het eiland reist kun je via de waddenhaven van Nes Ameland betreden. Je vindt hier gelijk ook het VVV-kantoor met souvenirwinkel en bibliotheek. De uitgaansstraat van Nes, de Van Heeckerenstraat, is in de zomer gezellig druk. Ook wordt er jaarlijks op de eerste vrijdag van augustus het stratenfestival genaamd ‘Het Rôggefeest’ georganiseerd waarbij de straten en pleinen het centrum een vol programma kennen. Maar net zoals de andere dorpjes, beschikt het dorp ook over cultureel erfgoed, zo vind je er maar liefst 50 monumenten. Zoals hierboven beschreven heeft Nes de enige middelbare school van het eiland. Verder heeft Nes één basisschool genaamd Kardinaal. 
 • Buren is het jongste dorp op Ameland en staat vooral bekend om de eiland boerderijen en de juttende boeren. In Buren is het landbouw- en juttersmuseum, hier zie je hoe een boerenfamilie vroeger op Ameland leefde. De gejutte goederen vormden een welkome aanvulling op het karige rantsoen. Buren bevindt zich op 10 min fietsen van de waddenhaven en tegenwoordig is het een dorp met moderne voorzieningen, zoals eigentijdse winkeltjes, gezellige restaurants, cafés en een supermarkt. Ook wordt er hier jaarlijks het Midzomerfeest van Ameland gehouden. Dit feest duurt één dag en vindt eind juli plaats.

De Ameland Specialist

Ieder kantoor heeft zo zijn specialisme. Voor ons is dat Ameland, ook wel liefkozend ‘de Waddendiamant’ genoemd. Al sinds de oprichting van het kantoor in 1990 zijn onze makelaars actief op Ameland, dat een geheel eigen woningmarkt kent. Zo is er bijvoorbeeld, in geval van permanente bewoning, sprake van een huisvestingsverordening. Het verkopen, taxeren en aankopen van woningen en bedrijfspanden op Ameland hebben wij ons in de afgelopen 30 jaar helemaal eigen gemaakt.

Thuis op Ameland

Heb je een leuke woning gezien op Ameland, dan is de kans groot dat je tijdens de bezichtiging onze collega Pieter de Boer treft. Pieter is een rasechte Amelander en als gecertificeerd assistent-makelaar aan ons kantoor verbonden. Pieter woont in Hollum, waar hij samen met zijn vrouw eigenaar is van ‘De Markthal’.

Ons team op Ameland wordt compleet gemaakt door Edward Kuperus. Edward is zeer regelmatig op het eiland aanwezig voor het verkopen van woningen en het taxeren van (bedrijfsmatig) vastgoed.

De markt op Ameland is heel specifiek. Wil je meer weten?

Vraag het onze specialisten

 

Vakantiewoning op Ameland kopen

Voor een het kopen van een vakantiewoning op Ameland kan je bij een aantal parken terecht via Van der Velde & Hoen. Het waddeneiland Ameland, is bij uitstek een prachtige plek om je tijd door te brengen, of het nu voor een kort of lang verblijf is, voor iedereen is er wel een leuk en passend verblijf te vinden op één van de vakantieparken:

 • Boomhiemke is een modern familiepark. Het park vind je aan de voet van de Hollumer duinen en pal naast natuurgebied Jan Roepesheide. Hier kun je dankzij de rust, ruimte en prachtige omgeving volledig ontspannen. Geniet van de mooie natuur op het eiland, hoor de meeuwen krijsen, het duingras ritselen en zie de eindeloze zee aan de horizon. Op Vakantiepark Boomhiemke vind je bungalows, cottages, villa’s geschikt voor 2 tot en met wel 12 personen. Ondanks de grootte van Vakantiepark Boomhiemke, ervaar je de sfeer van het park als kleinschaligheid en individueel genieten. Er is van alles te beleven voor jong en oud. Uniek aan Vakantiepark Boomhiemke is dat het park beschikt over een eigen wellnesscentrum, waar je (tegen betaling) kunt genieten van diverse behandelingen.
 • Landal Ameland State is gelegen op slechts 100 meter van het zandstrand, vlakbij het dorpje Nes. Het strand en de duinen zijn dan ook de belangrijkste ingrediënten voor een vakantie op Ameland State. Luieren op het strand, zandkastelen bouwen, vliegeren met je kinderen, wandelen door de duinen of over het lange zandstrand. Ook kunnen we de uit 1880 stammende vuurtoren zeker aanraden. Landal Ameland State is een prima vakantiepark om eventjes helemaal tot rust te komen.
 • Parc Koudenburg is kleinschalig, gemoedelijk en ideaal gelegen aan de golfbaan  in de natuur. Vlakbij het strand, de duinen, de vuurtoren en het pittoreske dorpje Hollum, met z'n gezellige cafés en restaurants. De vakantiehuizen & duinchalets staan op ruime privé kavels met terras en veel groen. Zowel gezinnen met (jonge) kinderen als natuurliefhebbers en golfers voelen zich thuis op Parc Koudenburg.
 • Roosdunen is laagdrempelig en toegankelijk. Het park bevindt zich in Ballum en beschikt over circa 330 vaste jaarplaatsen. Op deze plaatsen staan de caravans en chalets van vaste gasten. Sommige van deze gasten komen al meer dan veertig jaar naar Roosdunen. Mede door deze trouwe groep gasten heeft Roosdunen zich kunnen ontwikkelen tot wat het nu is.
 • Klein Vaarwater is er voor iedereen. Het familiepark ligt in Buren op loopafstand van het strand van Ameland. Aan het strand ligt het strandpaviljoen dat hoort bij het park. Hier kan je ook in de herfst, winter en lente terecht. Op het park is een overdekt waterparadijs die gratis toegankelijk is voor parkgasten. U kunt kiezen uit een breed aanbod aan bungalows en caravans. Het vakantiepark Klein Vaarwater heeft ruime vrijstaande bungalows voor 4 tot 12 personen, waarvan de riante bungalow van 6 personen geschikt is voor mindervaliden.

Ons aanbod op Ameland

Benieuwd naar ons aanbod op Ameland? Kijk in één van onze vitrines. Deze vind je in het centrum van Nes bij de Rabobank (tegenover Van Heeckeren Hotel Ameland) of in Hollum bij de VVV (in ‘De Markthal’). Je kunt ons actuele aanbod op Ameland ook online bekijken op de website.

Particulier op Ameland  Zakelijk op Ameland

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Duidelijke afspraken
 • Persoonlijk betrokken
 • Compleet ontzorgd
 • In heldere taal