Ilona en Sophie verhuizen van Doezum naar Portugal

Verkoopervaring van Doezum naar Portugal

Het klinkt als een klassiek verhaal uit het bekende tv-programma ‘Ik vertrek”. Ilona Bos en Sophie van der Goot verhuisden begin 2023 met hun hele hebben en houwen vanuit het Groningse Doezum naar Portugal. “Onze verhuizing vanuit Utrecht naar Groningen heeft heel goed uitgepakt, dus ook dit gaat goed komen.”

Ruim drieëneenhalf jaar geleden kwamen Ilona en Sophie in Doezum terecht. “We woonden in de stad Utrecht en hadden paarden die bij een boer buiten Utrecht op stal stonden. Uiteindelijk wilden we die graag dichter bij huis hebben en we hoopten ooit een boerderijtje in de omgeving van Utrecht te kunnen kopen om dat voor elkaar te krijgen”, vertelt Sophie. “Maar in de omgeving van Utrecht is dat bijna onbetaalbaar. We zouden dan ook nog jaren moeten sparen om dat mogelijk te maken.”

“Onze verhuizing vanuit Utrecht naar Groningen heeft heel goed uitgepakt, dus ook dit gaat goed komen.”

- Ilona & Sophie

Van Utrecht naar Doezum

Via een schoonzus en een zwager die in Leeuwarden wonen, richtten ze hun blik op het noorden van het land en zagen in 2019 een boerderijtje met anderhalve hectare grond in Doezum te koop staan. Ze besloten al snel het te kopen. Sophie: “Ik zeg wel eens tegen vrienden dat we toen eigenlijk al zijn geëmigreerd. Dus dat maakt de stap nu minder groot.”

Van Utrecht naar Doezum

Enthousiast

Het lag overigens niet in de lijn der verwachting dat ze al zo kort nadat ze in Doezum kwamen wonen, naar Portugal zouden vertrekken.“We hebben er in Doezum veel dieren bij gekregen en woonden in een super leuke buurt. We hadden het dan ook prima naar ons zin en dachten dat we er nog jaren zouden blijven, totdat Ilona in november 2021 bij vrienden in Portugal op bezoek ging en daar heel enthousiast vandaan kwam. Toen zijn we gaan nadenken over de vraag ‘Wat zou het ons brengen als we naar Portugal zouden emigreren?’”

Van Doezum naar Portugal

Tien hectare grond

Nadat ze nog een keer met z’n tweeën naar Portugal waren geweest, waren ze beiden overtuigd. “We hebben er tien hectare land gekocht waar we makkelijk al onze dieren kwijt kunnen. Dat konden we doen met de overwaarde van ons huis, zodat we er zonder hypotheek kunnen wonen. Dat maakt onze kosten heel laag en geeft ons alle vrijheid om in alle rust te kijken wat we in Portugal gaan doen. We hoeven ook niet direct zenuwachtig te worden als we eerst niet veel geld verdienen.”

Door overwaarde huis weinig kosten

Zelfvoorzienend leven

Want wat ze precies in Portugal gaan doen, is bij hun vertrek uit Nederland nog niet helemaal duidelijk. “Wat we graag willen is dat we meer bij de dieren zijn. We willen er ook graag zelfvoorzienend gaan leven. En in eerste instantie denken we iets te kunnen verdienen met de fruitbomen en de olijfbomen die op ons terrein staan. Bijvoorbeeld via een pluktuin of verkoop op de markt. Verder denken we aan een kleinschalige camping waar mensen uit Nederland tot rust kunnen komen. Maar we gaan ons eerst settelen en dan kijken welke mogelijkheden er zijn om geld te verdienen.”

Zelfvoorzienend leven

Spannend

Hun huis in Doezum hebben ze verkocht via Van der Velde & Hoen makelaars. “Ze waren ook de verkopend makelaar toen we het huis kochten. We zijn heel tevreden hoe de verkoop is verlopen. Makelaar Chris Jan heeft ons hartstikke goed geholpen en was steeds goed bereikbaar. Half oktober 2022 zijn de foto’s gemaakt en half november is ons huis al verkocht. We vonden de verkoop best spannend, ook omdat de huizen in deze tijd minder snel worden verkocht. Toch voorspelde Chris Jan dat het niet zo’n probleem zou zijn, omdat het een plek is die je niet veel te koop ziet staan. En zo is het dus ook gelopen.”

Makelaar Chris Jan Pera

Caravan

In Portugal is de huisvesting voor de dieren wel goed geregeld, maar komen ze zelf in een caravan te wonen. “Ja, dat is best wel een avontuur. Op termijn willen we er een nieuw huis laten bouwen, maar voorlopig zitten we er dus in ons eigen tiny house. Overigens, iedereen die bij ons verhaal denkt “dat gaat net als in de meeste verhalen van “Ik vertrek” niet goedkomen, kan ons via Instagram of Facebook volgen via: fairliferanch_portugal”, merkt Sophie tot slot lachend op. “En of dit onze eindbestemming wordt? Dat weet je nooit.”

In een caravan wonen
onze makelaars

Meer weten?

Vraag het aan onze makelaars

Stuur e-mail

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal