Van vervallen Chinees restaurant tot hotspot van de winkelstraat

Van vervallen Chinees restaurant tot hotspot van de winkelstraat

Jarenlang was het een rotte kies in de winkelstraat van Surhuisterveen. Nu mag het een hotspot van dezelfde straat worden genoemd. Het voormalige Chinees restaurant was al zo’n tien jaar gesloten toen Thijs Zwart het in 2021 kocht. “Met de eigenaar kon ik een deal sluiten waarbij ik zowel het restaurant als zijn woonhuis elders in Surhuisterveen heb kunnen kopen. Samen met Van der Velde & Hoen hebben we er een mooie nieuwe invulling aan kunnen geven.” Daar is Wierd Hamstra, eigenaar van Dax Shoes & More, die een van de winkelruimtes huurt, het helemaal mee eens.

Thijs Zwart is dan wel net niet geboren, maar wel van zijn vroegste jeugd getogen in Surhuisterveen en hij heeft daarom altijd een sterke binding met het dorp gehad. In de jaren negentig startte hij met een evenementenservice waarbij hij professionele tapinstallaties en evenementenmateriaal verhuurde voor feesten en partijen. Het bedrijf telde uiteindelijk meer dan dertig personeelsleden en had vestigingen in Almere en Surhuisterveen. Ook daaruit bleek de binding met het dorp. Verder was Zwart onder meer de initiatiefnemer van het jaarlijkse Torenpleinfeest in het dorp dat dit jaar alweer zijn achtste editie beleeft.

In eerste instantie dacht ik eraan om het in zijn geheel te verhuren. Maar toen kwam makelaar Ronnie met het idee om het pand te splitsen en het in delen te gaan verhuren. Een geweldig idee waar ik zelf dus niet aan had gedacht.

- Thijs Zwart

Steentje bijdragen

“Surhuisterveen is een dorp met een heel actieve middenstand. Daar heb ik ook altijd mijn bijdrage aan willen leveren. Vandaar dat ik hier ook altijd een vestiging heb gehad. Daarnaast draag je met je bedrijf je steentje bij aan de evenementen die hier worden georganiseerd. Natuurlijk de profronde, maar ook het Torenpleinfeest. Daarmee versterk je de gemeenschap. En dat is voor mij belangrijk.”

Actief in Surhuisterveen

Tekenen in de buitenlucht

Vanuit dat oogpunt keek Zwart ook naar het voormalige Chinees restaurant. Al in 2017 kocht hij het appartement boven het restaurant. Toen hij in 2021 zijn bedrijf verkocht en het pand in Almere van de hand deed met hulp van onze makelaar Ronnie van der Veen, ontstond het plan om het hele pand te kopen, inclusief het woonhuis van de eigenaar wat elders in het dorp staat. Het had nog wel wat voeten in aarde, maar eind 2021 tekende hij bij de notaris in de buitenlucht - vanwege de maatregelen rond corona - de koopakte.

Verkoopmakelaar Ronnie van der Veen

En wat nu?

“En toen zat ik opeens met een gebouw in het centrum van Surhuisterveen. ‘Wat gaan we er nu mee doen?’, vroeg ik aan Ronnie. In eerste instantie dacht ik eraan om het in zijn geheel te verhuren. Maar toen kwam hij met het idee om het pand te splitsen en het in delen te gaan verhuren. Een geweldig idee waar ik zelf dus niet aan had gedacht.”

Winkelstraat Surhuisterveen

Op zoek naar huurders

Eerst startte Zwart met de verbouwing van het pand waarbij hij het aan de achterzijde uitbreidde met 190 vierkante meter. Vervolgens begon samen met Van der Velde & Hoen een speurtocht naar potentiële huurders. “Al snel bleek dat BSO Tiko interesse had om zich in het pand te vestigen en ook Domino’s bleek te willen huren. Toen zat ik nog met een ruimte en daarvoor heb ik Dax Shoes & More benaderd, een snel groeiend bedrijf dat hierdoor mogelijkheden zag om zich in de winkelstraat te vestigen.”

BSO Tiko Surhuisterveen

Hobby wordt bedrijf

Dax Shoes & More verkoopt vooral sneakers en dan met name van het merk Nike. Het gaat daarbij om exclusieve modellen, maar ook de meer gangbare schoenen zijn er verkrijgbaar. Het is een van de weinige winkels in het noorden van het land met een dergelijke collectie. “We zitten nu bijna een jaar op deze plek en dat bevalt ons prima”, vertelt eigenaar Wierd Hamstra. Samen met zijn vrouw Neeltje Anna begon hij eerst als hobby met de verkoop van sneakers aan huis. “Op een gegeven moment stonden er elke dag mensen bij ons op de stoep die sneakers kwamen ophalen. Toen dachten we: ‘Dat moet anders’.”

Dax Shoes & More Surhuisterveen

Voor het echie

Vier jaar geleden huurde hij daarom winkelruimte in het pand achter de Action. “Dat was een prima oplossing om te beginnen. We betaalden een lage huur en hadden onze eigen winkel. Maar dit is voor het echie. En we zijn echt heel blij met de locatie. De Domino’s, maar ook de andere winkels zorgen ervoor dat je veel zichtbaarder bent. We zijn ook dik tevreden over hoe het afgelopen jaar is verlopen.”

Domino's en Dax in winkelstraat Surhuisterveen

Samenwerking

Ook over de samenwerking met Thijs is Wierd erg content. “Hij heeft ons heel goed geholpen. Ook bij de inrichting van het pand. En als er eens iets is, kunnen we altijd bij hem terecht.” Thijs kijkt daarbij vooral naar de langere termijn. “Voor mij is het belangrijk dat de huurders het naar hun zin hebben. En dat ik zo een bijdrage heb kunnen leveren aan een mooiere winkelstraat, vind ik alleen maar prachtig.”

winkelstraat Surhuisterveen
onze makelaars

Meer weten?

Vraag het aan onze makelaars

Stuur e-mail

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal