Column - hoe gewild is uw woning eigenlijk (deel 2)?

woensdag 20 november 2019

In maart van dit jaar heb ik u verteld over de krapte-indicator van de NVM, een instrument dat meet in hoeverre er sprake is van een verkopersmarkt (weinig aanbod, dus kopers kunnen niet kieskeurig zijn en verkopers hebben keuze uit meerdere kopers) of een kopersmarkt (veel aanbod, dus kopers kunnen kiezen uit een groot aantal woningen en hebben daarmee een sterkere onderhandelingspositie). Deze krapte-indicator komt tot stand door het gebruik van Big Data. Net als grote IT-bedrijven verzamelt ook de NVM veel transactiegegevens om op basis hiervan voorspellingen te kunnen doen over de woningmarkt. Schommelt de krapte-indicator tussen de 5 en de 10, dan is er sprake van een woningmarkt in balans. Lager dan 5 betekent een verkopersmarkt, hoger dan 10 een kopersmarkt.

 Een korte opfrisser. Uit de gegevens van maart dit jaar bleek dat er in het eerste kwartaal in de gemeente Achtkarspelen een sterk onderscheid zichtbaar was tussen de verschillende woningtypes. Het waren toen met name de hoekwoningen waarbij de spanning het grootst was met een cijfer van 1,3. De 2/1-kapwoningen volgden kort daarop met 2,0. Met een cijfer van 3,0 waren ook de tussenwoningen erg gewild, terwijl er op markt van vrijstaande woningen meer rust zichtbaar was met een krapte-indicator van 8,3, een evenwichtige markt dus.

 Kijkend naar de actuele gegevens dan zijn er in de afgelopen maanden enkele verschuivingen zichtbaar. Gemiddeld bekeken is er nog altijd sprake van een verkopersmarkt in de gemeente Achtkarspelen. De tussenwoningen hebben echter het stokje overgenomen en zijn nu met een indicator van 2,3 het meest gewild. De 2/1-kapwoningen staan op de tweede plaats met 2,8 en de hoekwoningen (in maart nog het meest overspannen onderdeel) kent een indicator van 4,2, waardoor hierbij bijna sprake is van een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod. De indicator van de vrijstaande woningen is iets verlaagd, maar met een cijfer van 7,9 hebben kopers in deze categorie nog altijd voldoende keuze.

 Als NVM-makelaar maak ik dagelijks gebruik van de data die de NVM verzamelt. Informatie over wensen van zoekers, doelgroepen en verkoopcijfers zijn slechts enkele onderdelen die ik meeneem in mijn adviezen. Bent u na het lezen van deze column ook benieuwd wat de cijfers zeggen over uw woning? Ik kom het u graag eens vertellen.

..... Ronnie van der Veen

Meer weten?

Vraag het aan ..... Ronnie van der Veen

Registermakelaar, taxateur wonen en woningmarkt-consultant

Stuur e-mail

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal