Energielabel wordt steeds belangrijker voor uw hypotheek

Verduurzaming woning belangrijk voor hypotheek

Het energielabel krijgt een steeds grotere rol bij de verkoop en de aankoop van het huis. Daarvoor zijn in 2024 nieuwe regels van kracht. Deze regels hebben invloed op de waarde en hypotheek van uw woning. Daarnaast heeft deze regeling ook invloed op de hoogte van uw hypotheekaanvraag. Het is dus belangrijk om dit scherp te hebben bij de verkoop en aankoop van een woning.

Wat betekenen deze wijzigingen precies voor uw woning? Simpel gezegd wil de overheid dat in 2030 geen enkele woning meer onder de drie laagste energielabels valt. Het is dus verstandig om uw woning voor te bereiden op het verduurzamen daarvan, want verduurzaming van uw woning zorgt voor waardevermeerdering. De verduurzaming wordt gestimuleerd door een aantal regelingen.

Extra lenen als u uw bestaande huis energiezuiniger maakt

Vanaf dit jaar wordt het aantrekkelijker om uw huis te verduurzamen. Als u bijvoorbeeld de spouwmuren gaat isoleren of zonnepanelen aanschaft, mag de hypotheekverstrekker meer aan u uitlenen. De hoogte van het bedrag hangt af van het energielabel van uw woning. In dit geval geldt: hoe lager het label, hoe meer u kunt lenen. Voor huizen met een laag label valt immers meer winst te behalen. Het maximale extra leenbedrag loopt uiteen van 10.000 euro voor woningen met een label A en B tot 20.000 euro met een label E, F en G.

Meer hypotheek voor verduurzamen woning

Hogere hypotheek met een hoger energielabel

Koopt u een huis met een hoog energielabel, dan kunt u meer geld lenen. Een woning met een E, F of G-label is nu de standaard. Koopt u een huis met een hoger label, dan kunt u extra lenen. Bij een woning met energielabel C en D is dat 5.000 euro. Dat verschil loopt op tot 50.000 euro voor een energieneutrale woning.

Meer hypotheek bij een slecht energielabel

Lagere hypotheekrente

Verder is het zo dat op het moment dat u besluit uw huidige woning te verduurzamen, u in aanmerking kunt komen voor een lagere hypotheekrente. Ook als u een woning met minimaal energielabel A koopt, betaalt u vaak een lagere hypotheekrente. De voorwaarden hiervoor verschillen per hypotheekverstrekker.

Lagere hypotheekrente voor verduurzamen woning

Welke regeling is voor mij interessant?

Er zijn dus diverse mogelijkheden om onder financieel gunstige voorwaarden aan de verduurzaming van uw huis te werken. In dit overzicht ziet u welke impact het energielabel op uw hypotheek heeft. Wilt u weten welke oplossing het beste bij uw situatie past, dan is het aan te raden om adviesgesprek aan te vragen met Arnold Olthof van BTER Financieel via www.bterfinancieel.nl/hypotheek-surhuisterveen of bel 06 8300 4031.

BTER Financieel Surhuisterveen
Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal