Zoekt u een makelaar in Westerkwartier?

Uw makelaar in Westerkwartier

Bent u op zoek naar een makelaar in Westerkwartier? Heeft u een leuke woning gezien in één van de kernen en wilt u een huis kopen, een huis taxeren of juist uw huis verkopen in Westerkwartier? Dan kunt u bij Van der Velde en Hoen makelaardij terecht voor 30 jaar ervaring in deze regio. Wij kennen de regio goed en kiezen er in onze dienstverlening voor om u te ondersteunen; vanaf het eerste kennismakingsgesprek tot na de eigendomsoverdracht van uw woning in Westerkwartier.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Wonen in Westerkwartier

Het Westerkwartier is een gebied in de provincie Groningen en heeft haar naam te danken aan de ligging als meest westelijke kwartier (ook wel district) van het Groningse Ommeland. Het Westerkwartier, 25 minuten rijden ten westen van de stad Groningen, is één van de oudste cultuurlandschappen van West-Europa. Het Westerkwartier staat bekend om haar coulissenlandschap (halfopen landschap gekenmerkt door een lapjesdeken van onregelmatige percelen) en de vele wierden en dijken. Rijdt u naar Oosten van Het Westerkwartier dan bent u binnen 35 min in Leeuwarden. 

Leefbaarheid in Westerkwartier

In het Westerkwartier gaat er veel aandacht naar omgeving en bereikbaarheid van de kernen. De plaatsen in het Westerkwartier liggen heel centraal en hebben elk hun eigen unieke karakter en specifieke kwaliteiten. Tot voor kort werd dit gebied nog afzonderlijk bestuurd, maar sinds 1 januari 2019 wordt dit gebied bestuurd door de gelijknamige Gemeente Westerkwartier. Deze gemeente kent 40 basisscholen en 7 middelbare scholen. Gemeente Westerkwartier telt in totaal 5.850 bedrijfsvestigingen waarvan 307 winkelvestigingen (dit is exclusief leegstaande panden).

Inwoners van Westerkwartier

In een aantal Westerkwartierse kernen wordt als enige, buiten de provincie Friesland, ook door een aantal inwoners Fries gesproken. Daarnaast heeft dit gebied ook zijn eigen dialect: het westerkwartiers. In dit dialect zijn duidelijk de invloeden van de drie provincies. Het gebied, ingeklemd tussen de stad Groningen, het Lauwersmeergebied en de provincies Drenthe en Friesland. Het Westerkwartiers is een variant van het Groningse dialect en heeft veel weg heeft van de vroegere Friese taal (grammaticaal gezien), maar qua verstaanbaarheid heeft het meer weg van het Drentse dialect. De gemeente telt 63.660 inwoners en heeft een oppervlakte van 368,9 km². De gemiddelde WOZ waarde per woning in westerkwartier is 220.000 euro in 2020. 

De gemeente Westerkwartier telt 41 kernen (dorpen)

Aduard, Boerakker, Briltil, De Wilp, Den Ham, Den Horn, Doezum, Enumatil, Ezinge, Feerwerd, Garnwerd, Grijpskerk, Grootegast, Jonkersvaart, Kommerzijl, Kornhorn, Lauwerzijl, Leek, Lettelbert, Lucaswolde, Lutjegast, Marum, Midwolde, Niebert, Niehove, Niekerk, Niezijl, Noordhorn, Noordwijk, Nuis, Oldehove, Oldekerk, Oostwold, Opende, Pieterzijl, Saaksum, Sebaldeburen, Tolbert, Visvliet, Zevenhuizen en Zuidhorn.

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal