Column - Overspannen van de woningmarkt?

woensdag 29 mei 2019

Verkopen in een overspannen markt waar meer vraag dan aanbod is; vaak wordt er gedacht dat dit een eenvoudig kunstje is dat makelaars geen enkele moeite kost. Het tegendeel is veelal de waarheid. Het begint met de waardebepaling van de woning, waar ik als makelaar soms de verwachtingen enigszins moet temperen. De oorzaak laat zich raden; veel vaker dan enkele jaren geleden zijn de verwachtingen van de woningwaarde hooggespannen, wat niet geheel onbegrijpelijk is. De afgelopen jaren is de woningmarkt zo prominent in het (landelijke) nieuws besproken dat steeds meer woningbezitters ervan overtuigd zijn dat hun woning de hoofdprijs kan opbrengen. Zelf verkopen via Facebook is dan een optie om makelaarscourtage te kunnen besparen, al zie in dergelijke gevallen ook wel eens dat dit tot een te lage verkoopprijs leidt.  

Ondanks alle hectiek wordt in ons werkgebied het nieuws over de hectische woningmarkt in de steden veelal met een nuchtere blik gevolgd. Het komt echter hier in de omgeving ook voor dat woningen (ver) boven de vraagprijs worden verkocht. Hier gaat dan meestal een hectisch traject aan vooraf, met veel belangstellenden die in een kort tijdsbestek de woning willen bekijken. Het managen van de vele belangstelling is ook onderdeel van mijn vak geworden. Hoe de koper dan uiteindelijk door de verkoper wordt gekozen kan per woning verschillen. De verkoper heeft te allen tijde het recht om de manier van verkoop te wijzigen. Een keuze die door verkoper in overleg met mij als makelaar wordt bepaald. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om alle bieders eenmalig een bod te laten uitbrengen, waarna de verkoper de keuze heeft uit meerdere biedingen en het bod kan kiezen dat het beste bij hem of haar past; dit wordt een verkoop bij inschrijving genoemd.

Een andere mogelijkheid is dat de verkoper meerdere biedingen ontvangt, maar niet kiest voor een verkoop bij inschrijving. Het kan voorkomen dat één van de bieders zich als zodanig interessant presenteert qua bod, voorwaarden en aanvaardingstermijn, dat verkopers meteen een knoop doorhakken en besluiten om met deze ene bieder in zee te gaan. Dit betekent in de meeste gevallen een zeer tevreden verkoper en koper, maar ook teleurstelling bij de overige bieders. Hoewel wij het ook vervelend vinden om in dergelijke gevallen mensen te moeten teleurstellen, hoort het tegenwoordig bij onze rol als verkopend makelaar en zijn verkopers blij dat zij dit niet zelf hoeven te doen.

..... Ronnie van der Veen

Meer weten?

Vraag het aan ..... Ronnie van der Veen

Registermakelaar, taxateur wonen en woningmarkt-consultant

Stuur e-mail

Funda
Verkoop 9,1
Aankoop 9,5
Beoordelingen bekijken
87 Google-reviews: 4,6/5
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Duidelijke afspraken
  • Persoonlijk betrokken
  • Compleet ontzorgd
  • In heldere taal